Ferie med dit barn

Ferietid er familietid. Det er en tid, hvor der er mulighed for:

  • Hygge og have samvær mellem voksne og barn: Det kan for eksempel være at spille spil, hoppe på trampolinen sammen, lege fangeleg eller gemmeleg.
  • Se føle og mærke verden omkring os: Det kan vi for eksempel gøre ved at gå på opdagelse i skoven eller tage til stranden og fange krabber, finde sten, skaller osv
  • Finde ro og fred til bare at daske rundt, kede sig og lave ingenting: Nogle af de bedste og mest kreative ideer opstår, når man keder sig og bare er til stede. 

Hvad gør, at hjernen kommer på overarbejde?

Din hjerne kommer på overarbejde, når der sker mange ting omkring dig, når der er mange lyde, lugte, lys, mennesker tæt på, mange forskellige stemmer, krav og forventninger.

I hverdagen, når børn er aktive og skal forholde sig til et væld af sanseindtryk fra omgivelserne, kommer det sympatiske nervesystem ofte på overarbejde. De er så at sige kampklar det meste af tiden og når for sjældent at svinge over i det parasympatiske nervesystem, hvor kroppens ressourcer genopbygges.

Som voksen ved vi, at vi har brug for fred, tid og ro til at gøre noget af det, vi selv har brug for og lyst til. Samtidigt har vi også erfaring med, at det kan være svært at holde sig selv beskæftiget dagen lang. Vi kommer hurtigt til at kede os, men det behøver ikke at være en negativ ting. 

Vi kan have en tendens til at forfalde til at fordrive tiden foran en skærm. Men det fører faktisk let til en overbelastet og stresset hjerne pga. de mange hurtige skift og usorterede input.

Hvor lang en ferie har du egentlig brug for?

Er en uge, to uger, tre uger eller fire uger tilstrækkeligt?

De fleste børn har brug for 14 dage til at komme ned i tempo. Flere eksperter anbefaler derfor, at børn holder mindst tre ugers ferie sammen med deres forældre eller andre nære omsorgspersoner.

Det er ikke alle forældre, der kan holde tre ugers sammenhængende ferie. Børn kan også have stor glæde af at holde fri og hygge sig sammen med andre nære voksne. Det kan for eksempel være bedsteforældre, mostre, onkler osv.

Der er ikke behov for en masse hurlumhej og tivoli. Det er sundt for alle hjerner at holde fri uden at skulle følge med og holde styr på en masse hele tiden.

Ofte tager vi på ferie til steder, hvor der sker en masse, og der er masser af tilbud om underholdning.

Hvordan skaber du ro for din hjerne?

Tænk på, hvordan du hjælper dit barn med at komme ned i gear og slappe af. Fokus kan med fordel være på at være sammen uden at skulle præstere og leve op til en masse.

3 uger i nedsat tempo gør underværker for børn i alle aldre og for voksne. Når vi holder ferie, kommer der ro på nervesystemet. Vi når at restituere kroppen og psyken, når vi slapper af og ikke skal en hel masse.

Hvad kan der ske, når børn ikke holder ferie?

Nogle familier vælger at holde ferie uden sine børn. Hvis det sker systematisk, kan barnet få en følelse af at blive fravalgt.

Vi ved, at hjerner har brug for afslapning og at koble fra livet i dagtilbuddet. Får hjernen og kroppen ikke den pause, kan det gå ud over barnets evne til at trives, udvikle sig, lære og dannes.

Et lille hint - Naturen har helbredende kraft!

Det viser sig, at mange børn f.eks. aldrig har prøvet at overnatte i naturen.

Naturen giver plads og rum til nærvær med betydningsfulde voksne, med tid til at føle sig betydningsfuld, værdsat og elsket i hinandens selskab.

Der er masser af tid til at dvæle ved, og tale om store og små ting, at udforske og sammen finde svar på en masse ”hvorfor”
spørgsmål.

At være i naturen er beroligende i sig selv.

Undersøgelser viser, at naturens lyde, dufte og farver bringer ro til nervesystemet.

Nærvær handler om kvalitet og ikke kvantitet

Man kan sagtens få kvalitet på kort tid ved intenst nærvær og tilstedeværelse i naturlige omgivelser.

Download f.eks. app'en Nationalpark Thy, hvor du blandt andet finder vandreruter, cykelruter, shelterpladser, bålhytter, skovlegepladser og udkigstårne.

HUSK: Det er vigtigt, at I er fælles om at glædes over det, I oplever. Det vil sige, at man er mentalt til stede, nysgerrig og interesseret.

Ring til os

Kontakt Børneliv Thy

Vores hold af sundhedsplejersker, familie-konsulenter, socialrådgivere og hjemmepædagoger sidder klar til at hjælpe dig på:

Telefon 99 17 20 70
Mail: bornelivthy@thisted.dk

Mandag kl. 8-10 
Tirsdag kl. 8-12 
Onsdag kl. 8-10 
Torsdag kl. 15-17

Du kan også møde op på vores kontor i Thy Hallen:

Mandag kl. 11-12
Tirsdag kl. 12-13
Torsdag kl. 15-17