Måltidet med børn

For børn er måltider et fast holdepunkt. Det er noget, der kommer flere gange dagligt, og de skaber derfor forudsigelighed og tryghed i barnets hverdag. Når frokosten er indtaget, kan det være tid til middagslur. Det samme gør sig gældende med aftensmaden. Når vi har spist, skal barnet måske i bad og have nattøj på.

Mad-mod og engagement

Når børn er inddraget og aktivt deltagende i madlavningen og selve måltidet, skabes der mad-mod og engagement. Børn udvikler mad-mod gennem udforskning og smagsoplevelser allerede fra det er helt lille. Lad derfor barnet opleve maden gennem sine sanser: lugte, konsistensen, smage, udseende og farver.

Børn er forskellige i den måde, de sanser maden på. Nogle vil ikke røre ved maden, mens andre har brug for at udforske maden. Intet er rigtigt eller forkert – men nogle gange skal der en regulering til. Hvad er det næste skridt for mit barn? Hvordan gør de i dagtilbuddet?

Den gode stemning

Som forældre skal vi være med til at skabe nogle rare og sunde måltider. Måltider med en god stemning, hvor der samtidig præsenteres sundt kost. Det er med til at skabe madglæde for barnet.

Men den gode stemning er ikke altid nemt at finde frem. Børn larmer, de spilder, de afbryder, de er ikke sultne, de vil ikke smage på maden. Du kender det nok.

Det kan være udfordrende som forældre at bevare roen i sådanne situationer, men her er et par råd, du kan forsøge dig med. 

Gode råd til måltiderne

1. Tydelige rammer

Hav en snak med din partner om, hvordan I gerne vil have, måltidet er hjemme ved jer.
- Hvilke forventninger og krav har vi? Sendes maden rundt? Skal man smage?

2. Én genkendelig madvare

Hav altid mindst én ting på tallerkenen, som du ved, at barnet kan lide.

3. Du er rollemodellen

Vær selv en rollemodel, når det kommer til at smage på maden. Det gælder også det nye og de madvarer, du måske ikke selv bryder dig så meget om.

4. Lad barnet øse op

Det kan være en rigtig god idé at lade barnet selv tage sin mad på tallerkenen. Om det er en mulighed for jer, afhænger selvfølgelig af barnets alder. 

5. Fjern fokus fra barnets spisning

Lad være med at have for meget fokus på barnet under måltidet. Hvis barnet ikke vil spise, skal du lade være med at konfrontere barnet for meget med det. Det kan ofte skabe den modsatte effekt, hvor barnet slet ikke har lyst til at smage. Spørg i stedet ind til barnets, partnerens og søskendes dag. Vis, at du har fokus på noget andet end selve maden.

 

Ring til os

Kontakt Børneliv Thy

Vores hold af sundhedsplejersker, familie-konsulenter, socialrådgivere og hjemmepædagoger sidder klar til at hjælpe dig på:

Telefon 99 17 20 70
Mail: bornelivthy@thisted.dk

Mandag kl. 8-10 
Tirsdag kl. 8-12 
Onsdag kl. 8-10 
Torsdag kl. 15-17

Du kan også møde op på vores kontor i Thy Hallen:

Mandag kl. 11-12
Tirsdag kl. 12-13
Torsdag kl. 15-17

FORTÆLLINGER